Yaz tatillerimin değişmez mekanı: Altınova!

Kendimi bildim bileli her yaz Altınova’ya gideriz. Rakı Balık Ayvalık üçlüsünün kapsama alanına giren Altınova, hiç görmediğim Ahmet Dedem’in ailemize bir armağanı aslında. Onun yıllar önce yaptığı bir yatırım, her yaz ailemizin unutulmaz anılarının yegane mekanı… Nur içinde yatsın dedem benim...

Altınova, bereketli topraklar üzerine kurulu bir belde… İzmir ile Balıkesir sınırında Balıkesir tarafında yer alıyor. Hatta İzmir ile Balıkesir’i birbirinden ayıran Altınova Çayı bizim evimizden sadece birkaç km ileride denizle buluşuyor. İzmir’e 1.5 saat, Ayvalık’a 20 dk uzaklıkta. Tam karşında, yaklaşık 12 deniz mili açıkta Yunan adası Midilli bulunuyor. Gece karşı kıyıdaki ışıkları çok net görebiliyorsunuz, sanki bağırsanız sesinizi duyacaklar. İnsan anakaraya bu kadar yakın olan bir adanın hangi mantık çerçevesinde başka bir ülkeye ait olduğuna akıl erdiremiyor.

İşte bizim yazlık Altınova’da... Neler neler yaşandı o sitede… Eminim çocukluk yazlarını yazlık evlerde geçirenlerin hepsi anlıyordur beni…insanı gülümseten anılar şimdi hepsi... annem babam, babannem, halalarım, kuzenlerim, kardeşlerim, oradan buradan bulduğumuz yazlık evcillerimiz :P ile geçen güzel, çiçek kokulu, hafif rüzgarlı Altınova yazları:) Ekilen dikilen çiçekler, sürekli çim biçmeler, babamın bitmez tükenmez tamirat-boya işleri, "öğle uykusu şart mı , dondurmalı meyve salatası yapsak?" önermeleri, çamurdan pastalar, boncuktan dizilen bileklileri kaldırımda satmaya çalışmalar, küsmeler-barışmalar, uykumuz gelsin diye siteyi koşarak turlamalar, banyo sırası uğruna yapılan kavgalar, ilk iki tekerlekli bisiklet sürüşler, ilk kolluksuz yüzmeler, sebat tur korkusu, teras hayallerimiz, Bon Jovi eşliğinde yıldız kaydırmaca, kara kaplumbağasını denizde yüzdürmece,... daha kimbilir neler… bu liste uzar gider. Kısaca çok şey demek benim için Altınova. Ama sizin için somut özelliklerinden biraz bahsedeyim…

Altınova İstanbul’dan araba ile yaklaşık 7-8 saat sürüyor. Otobüs firmalarının çoğu götürüyor: Kamil Koç, Metro, Varan, Pamukkale… İzmir’den ise Sebat Tur 2 saatte getiriyor. İstanbul’dan gelirken; Topçular’dan Yalova’ya feribotla geçip, Bursa Balıkesir yolu üzerinden denize ulaşıyoruz. Edremit kavşağından güneye kıvrılıp Ayvalık’a doğru ilerliyoruz. Ayvalık’tan 16 km sonra sağ tarafta Altınova… Altınova merkezi denizden 2 km içeride, yazlık evlere Sahil Siteleri oklarını takip ederek ulaşıyoruz. Arabanız yoksa belediye otobüsleri 30dk-1 saat ara ile sahile indiriyor, taksi de var ayrıca.

Altınova’nın denizi çok güzeldir. Ne bayar sığlıktan insanı, bi yüzsek artık dersin; ne de ayakların kuma basmayı özler yüzerken. Çok kararındadır derinliği suların. Sahili ince kumdan oluşur. Düz bir ovadır adından da anlaşılacağı gibi ve deniz ile kıyı aynı seviyededir. Hatta her sene deniz biraz daha üstümüze geldiğinden “Yakında bizim evler yalı olacak be yav” der gülüşürüz her yaz:) İklimi tam Ege iklimidir, asla bayılmazsınız sıcaktan, hep tatlı bir rüzgar okşar saçınızı. Biz küçükken o okşamaların tokata dönüştüğü dönemleri hatırlar güleriz arada. Ketçap sıktığınızda yanınızdakinin tabağına gittiği, tabağınızı boş bıraktığınızda havalandığı dönemler yaşanmıştır:) Artık eskisi gibi olmuyor, iklimlerin değiştiği gerçeğine basit bir örnek... Sezonu Haziran'da açılır. 19 Mayıs'ta denize girilebilen yerlerden değildir. Eylül ayının çok güzel olduğu rivayet edilse de, bize daha nasip olmamıştır.


Altınova’nın bereketli topraklarına her türlü sebze meyve yetişir. Hatta her hanenin bir tarlacı teyze-amca takıntısı vardır. Biber illa x Teyze’nin tarlasından, domates y Amca’nınkinden alınır. Organik mi organik… Pamuk ve patates çok yetişir. Öyle ki patates böceğinin ne olduğunu Altınovalılar bilir:) Zeytin ve zeytinyağından bahsetmeme gerek yoktur herhalde…Altınova’dan getirdiğimiz zeytin yağını Komili zeytin yağının yanına koyduk ve koptuk resmen. Evdeki yağ, Altınova yağının yanında ayçiçeği yağı gibi kaldı renginden ötürü:)

Altınova’da öyle 4-5 yıldızlı otel yoktur. Tatilciler yazlık evleri tercih eder genellikle. Kendi evi olmayanlar bir haftadan bir sezona kadar yazlık evleri uygun fiyatlara kiralayabilirler. Sitelerin bekçileri kiralık evlerle ilgili bilgi sahibidir. Çok fazla site olduğundan, plansız bile gitseniz illaki bir ev bulursunuz. Bunlar dışında 3-4 tane pansiyon vardır. Kocacım Murat dahil bizim ailenin kızlarına tutulanlar, illaki birkaç gece konaklamıştır bu pansiyonlarda; malum yaz uzun, göz görmek ister …

Altınova merkezde Çarşamba günleri Pazar kurulur. Taze sebze meyveyi direkt üreticilerinden bulabilirsiniz. Sahil sitelerinin merkezinde Tansaş bulunur. Alışveriş buradan yapılır. Akşam 7’den sonra akşam pazarı kurulur. Tekstilden kitaba, terlikten ev eşyasına her şeyin bulunduğu pazar, bir akşam eğlencesidir. Çünkü akşamları Altınova’da yapılacak başka bir aktivite yoktur. Öyle gece kulübü, disco falan aramayın boş yere… Burası huzurlu ve sessiz bir tatil beldesi… Akşam yemeğinden sonra bir çok balkondan okey taşı şakırtıları gelir. Bazıları akşam yürüyüşüne çıkar, dondurma yer, bazıları da akşam pazarına gider. Denizle, bahçeyle geçen günlerin akşamları da böyle geçer bizde…

Altınova’ya özel bir yemek bilmiyorum; ama sadece Altınova’da yediğim, çarşıda küçük arabalarda satılan börek bir Altınova klasiğidir. Genelde kamyoncular kahvesi tabir edilen otogarın yanındaki kahvenin önünde olur börek arabası. Sıcak ve yağlı kıymalı bir börek kankırmızı çay eşliğinde yenir ve uzaklardan gelen misafirler beklenir garda.

Altınova’ya en yakın gezilebilecek yerler; Ayvalık ve Dikili. İkisinde de yapılacak bir sürü şey var, birer gün geçirilebilir rahatlıkla. Üstelik günlük tekne turlarına da katılınabilir. Ayvalık’a sürekli minibüs var Altınova merkezden. Tarih ve arkeoloji sevenler Bergama'ya gidip antik kenti gezebilir. Bu yolculuk da arabayla 45 dk sürer.

Altınova’da benim en sevdiğim şeyler; güneşin batışı, havasının güzelliği, insanı asla terletmeyen tatlı sert rüzgarıdır… Ve tabi canım ailemle birlikte olmak…

İşte benim kalemimden kısaca Altınova…

2 yorum:

Gundemim: Saglik ve beslenme!

Birkac aydir evin keyfini suruyorum. Keyif suruyorum derken abarttim... vakit bol olunca yapilan pastalar, aksam can cekince kavrulan helval...